Καλώς ήλθατε

Το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας θέλοντας να προβάλει τον πολιτισμό του τόπου μας, μέσα από τις δράσεις, τις εκδηλώσεις που διοργανώνει και την καθημερινή λειτουργία του, δημιούργησε τις δικές του ιστοσελίδες.

Σας καλωσορίζουμε σε αυτές και σας ευχόμαστε μίας ευχάριστη πλοήγηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας...

Σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να καταθέσετε τις απόψεις σας, τις ιδέες σας αλλά και τις ενστάσεις σας σχετικά με τις δράσεις που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας.

Στείλτε το email σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή δείτε περισσότερα στην Επικοινωνία.

«Πανάρατος»,

Στην Αμφιλοχία διαδραματίζεται ένα πρωτότυπο λαϊκό δρώμενο με τον τίτλο «Πανάρατος», το οποίο επί σειρά ετών πραγματοποιείται από το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας.

Μετά την άλωση της  Κρήτης, το 1669, οι Κρήτες πρόσφυγες ζήτησαν φιλοξενία στη δυτική Ελλάδα και μάλιστα στις ενετοκρατούμενες νήσους τού Ιονίου. Έτσι μετέφεραν, είτε με χειρόγραφα είτε με την προφορική παράδοση, τα σημαντικότερα έργα της κρητικής παραγωγής, τα οποία τοιουτοτρόπως μεταφέρθηκαν στη νέα πατρίδα. Από αυτά τα κρητικά έργα προήλθαν ενίοτε και λαϊκές τοπικές διασκευές, οι οποίες απετέλεσαν αγαπητά στις λαϊκές τάξεις θεατρικά θεάματα, μεταδιδόμενα από γενιά σε γενιά. Το πολύ παλιό θεατρικό δρώμενο – λαϊκή παντομίμα του Πανάρατου– εμπεριέχει στοιχεία και επιρροές από την «Ερωφίλη» του Χορτάτση που αναφέρεται στην τραγική ιστορία δύο νέων ανθρώπων που αγαπήθηκαν, αλλά βρήκαν πολλά εμπόδια στην πορεία τους. 

Τα πρόσωπα που αποτελούν το έργο είναι: Βασιλιάς, Πανάρατος, Βασιλοπούλα, Σύμβουλος, Στρατηγός, Καρποφόρος, Τρισκατάρατος, Χάρος, Υπηρέτρια, Στρατιώτες