Την Κυριακή 30/03 έκλεισε η έκθεση της Ευας Μελά «οι ξεριζωμένοι» με μια συγκινητική βραδιά στον κήπο της Πινακοθήκης Μαργαρη. Μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου παρουσίασαν ένα μέρος του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν με θέμα «Μετανάστες από την Ελλάδα … μετανάστες προς την Ελλάδα , τον 20ου αιώνα.» Οι μαθήτριες Δώρα Θώμου, Σοφία Κολοβού, Λυδία Κωνσταντίνου, Εράσμια Νάκου, Έλενα Παλιούρα, Άλκηστις Παπαγεωργίου, Χαρούλα Φούντα Κατερίνα Χριστοδούλου διάβασαν τα ποιήματα «Μετανάστες, καραβάνια ελπίδας» του Γιάννου Ποταμιάνου, «Εμιγκρέδες της Ρουμανίας» της Λένας Πλάτωνος, «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες» του Νίκου Εγγονόπουλου, «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου» του Γιώργου Σεφέρη, και αποσπασματα από τα βιβλία «Σχολείο χωρίς σύνορα» Του Κέντρου Μελετών & Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, «Χάιμ» του Τάσου Γκάγκα «Κυριακάτικες ιστορίες» του Αντώνη Σουρουνη, «Το κουμπί και το φόρεμα» του Σωτήρη Δημητρίου, «Το ταξίδι του Φερεϋντούν Φαράντ» του Γρηγόρη Χαλικόπουλου, «Γεια σου φίλε» ανθολογία διηγημάτων , εκδ. Συγχρονη Εποχή, «Έι φίλε» ανθολογία διηγημάτων εκδ. Κέδρος και στοιχεία από ένα άρθρο της Palmografos.comτης 10ης Νοεμβρίου 2012,0:31
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία συγκροτήματος δημοτικής μουσικής από τα Γιάννενα που τραγούδησε ηπειρωτικά δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς. Έπαιξαν κλαρίνο ο Κώστας Βέρδης, βιολί ο Στέφανος Βέρδης, λαούτο ο Μιχάλης Βέρδης και ο Βαγγέλης Βέρδης ντέφι. Τραγούδησε ο Νίκος «ο δάσκαλος». Τόσο οι μουσικοί, όσο και ο τραγουδιστής ήρθαν αφιλοκερδώς να συνοδεύσουν την παρουσίαση των μαθητών με τα τραγούδια τους λόγω της μακρόχρονης σχέσης τους με την εκπαίδευση αλλά και τής ευαισθησίας τους στο συγκεκριμένο θέμα καθώς πολλές φορές κάνουν περιοδείες σε χώρες μακρινές για να συναντήσουν ξενιτεμένους Έλληνες που και μέσα από τη μουσική διατηρούν τη σχέση τους με την πατρίδα.
Σ’ αυτό το σύντομο ταξίδι στη μουσική και στην ποίηση οι Έλληνες μετανάστες συναντήθηκαν με τους ξεριζωμένους της Εύας Μελά που φτάνουν στη χώρα μας έχοντας ζήσει τη δική τους οδύσσεια. Πέρα από χρώμα, φυλή, θρησκεία οι αιτίες που ξεριζώνουν τους ανθρώπους είναι οι ίδιες παντού ο πόλεμος, η ανεργία, η φτώχεια, η καταπίεση, η ανασφάλεια…. Και πάνω από κράτη και σύνορα τους ενώνει η προσδοκία μιας καλύτερης ζωής, η ανάγκη για δουλειά, η ελπίδα μιας ζωής με αξιοπρέπεια ….
Το Πολιτιστικό Κέντρο και το Γυμνάσιο Αμφιλοχίας ευχαριστούν την κα. Εμμανουηλίδου Ουρανία για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων στο χώρο της Πινακοθήκης, την κα. Μελά που ήρθε και έστησε την έκθεση, τις κυρίες Κωνσταντακοπούλου, Τσούμα και Στροφύλλα για τη συμμετοχή τους στα εγκαίνια, τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου, τους δασκάλους που επισκέφτηκαν την έκθεση με τους μαθητές τους, τους φίλους μουσικούς από τα Γιάννενα, το Νίκο Τσιτοφώτο, όλους όσους στήριξαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις αυτές και βέβαια όσους δούλεψαν για να πραγματοποιηθούν.
Αμφιλοχία 31/03/2014
Κηρύκου Κωνσταντίνα
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ