Στην Αμφιλοχία διαδραματίζεται ένα πρωτότυπο λαϊκό δρώμενο με τον τίτλο «Πανάρατος», το οποίο επί σειρά ετών πραγματοποιείται από το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας.
Μετά την άλωση της Κρήτης, το 1669, οι Κρήτες πρόσφυγες ζήτησαν φιλοξενία στη δυτική Ελλάδα και μάλιστα στις ενετοκρατούμενες νήσους τού Ιονίου. Έτσι μετέφεραν, είτε με χειρόγραφα είτε με την προφορική παράδοση, τα σημαντικότερα έργα της κρητικής παραγωγής, τα οποία τοιουτοτρόπως μεταφέρθηκαν στη νέα πατρίδα. Από αυτά τα κρητικά έργα προήλθαν ενίοτε και λαϊκές τοπικές διασκευές, οι οποίες απετέλεσαν αγαπητά στις λαϊκές τάξεις θεατρικά θεάματα, μεταδιδόμενα από γενιά σε γενιά. Το πολύ παλιό θεατρικό δρώμενο – λαϊκή παντομίμα του Πανάρατου– εμπεριέχει στοιχεία και επιρροές από την «Ερωφίλη» του Χορτάτση που αναφέρεται στην τραγική ιστορία δύο νέων ανθρώπων που αγαπήθηκαν, αλλά βρήκαν πολλά εμπόδια στην πορεία τους.
Τα πρόσωπα που αποτελούν το έργο είναι: Βασιλιάς, Πανάρατος, Βασιλοπούλα, Σύμβουλος, Στρατηγός, Καρποφόρος, Τρισκατάρατος, Χάρος, Υπηρέτρια, Στρατιώτες